lørdag 12. september 2009

Biltilsynet - en hån mot det norske folk

Jeg har ikke tenkt til å gjøre dette debatt innlegget til en politisk sak. Men jeg tør påstå at den rød/grønne styringen i dette landet har vandalisert Biltilsynet.
Min karriere i bilbransjen startet en vårdag i 1982. Jeg var 20 år gammel, med en brennende stor entusiasme for salg, kunder og biler. Jeg har solgt og overlevert ca 3500 biler til kunder i Norge.

Idag driver jeg et eget AS med direkteimport av biler som en spesialitet. Hver uke bruker jeg og mine ansatte ufattelig mye tid hos Biltilsynet, så nå er tiden inne for å minne noen politikere at det må iverksettes strakstiltak. Situasjonen hos Biltilsynet er tragisk. Politikere må sørge for at Biltilsynet får flere ansatte.
Min hverdag hos Biltilsynet kunne vært et særdeles bra manus til en grenseløs komedie. Jeg tør hevde at Biltilsynet, og de rødgrønne politikerne ikke er i nærheten av å levere det forbrukerne har krav på. Bilkjøpere generer et betydelig milliardbeløp til statskassen hvert år - men hva får kundene/forbrukerne igjen? Byråkratiet de siste 4 år har dessverre gått fra ille til værst. Dette får dagens regjering ta et ansvar for. Alt går tregere. De statsansatte jobber saktere. Effektiviteten har blitt svekket. Frustrasjonen blandt forbrukerne har blitt større. Alle møter stadig nye krav til dokumentasjon for å registrere en importbil. Reglene blir endret uten at bransjen blir informert.

Besøkene hos Biltilsynet har blitt en metal utfordring. For det er ikke grenser for de statsansatte kan finne på. Vi som representerer bilbransjen må snart trene hjernen mentalt opp - før vi avlegger et besøk hos Biltilsynet. Det har blitt håpøseforhold med ingen forutsigbarhet. Her kommer noen fakta:
1. Service. Biltilsynet bør trene på ordet service. Jeg tør påstå at ansatte i Biltilsynet de jobber i servicebransjen. De skal "serve" folket. Kunder kommer til Biltilsynet i hovedvekt for kjøre opp til førerkortet, omegistrerere biler, hente kjennemerker, og viser biler til teknisk kontroll.

2. Effektivitet. Det bør gjøres store endringer for å bedre effektiviteten. Avlegg gjerne et besøk hos Biltilsynet i Asker og Bærum. Sett dere foran alle de 5 store tekniske hallene med et videokamera. Evaluer så hvor mange brukte biler som blir kontrollert, og eller tell hvor mange biler som blir kjørt ut og inn gjennom 5 tekniske hallene på en solskinnsdag. Der står det 5 tekniske haller og støver. Dvs de er rene og fine, årsaken er at de ikke blir benyttet til sitt formål. Å godkjenne biler. Jeg kan bekrefte at effektiviteten er på det absolutt laveste trinnet. Spør en ungdom om hvor lang ventetid det er for å kjøre opp lappen?

3. Smil. Statsansatte bør kunne smile til kunder. De bør trene på behandle mennesker. Alle menneskene som besøker biltilsynet er deres kunder. Ikke fiender. Bilkjøpere i Norge genererer ca 16 milliarder norske kroner til vår statskasse. Det eneste bilkjøpere og bilbrukere ønsker å få utført hos Biltilsynet - det er å få gjennomført en transaksjon.

I perioden 2010-19 forventer staten at bileiere og bilbruk skal generere ca 715 mrd.kr til statskassen? Hva får vi forbrukere igjen?
Når har staten vurdert å yde litt tilbake til folket? Hvorfor skal ungdom vente i flere måneder får de kan kjøre opp til lappen? Hvorfor er det rene dagslotteriet om jeg får vist og registrert en importbil? Burde ikke regjeringen ansette flere mennesker når det er ufattelig lange køer for å kjøre opp til lappen, omregistrere en bil, eller vise frem en importbil? Når skal staten etablere en servicebedrift som heter Biltilsynet med smil? Hvordan er forbrkerne sitt møte med menneskene hos Biltilsynet? Vet de ansatte på Biltilsynet at de jobber i en servicebedrift? Noen kan ganger kan dessverre Biltilsynet oppfattes som en vernet bedrift, eller den den siste Sovjetstat.

I korte trekk skal jeg forklare vår hverdag:- Biltilsynet i Drammen åpner normalt kl 09.00. Men de jobber bare noen få timer før de går hjem. (Det skal sies at i Drammen er det noen hyggelige mennesker som jobber.) Hvis jeg skal vise frem en importbil - så må jeg være der senest kl 07.00 med termos og aviser for å få tiden til å gå. Hvis jeg er heldig, så får jeg vist frem bilen denne senere den dagen. Da må jeg komme tilbake igjen kl 12.00 får å vise bilen. Men hvis jeg er nummer 8 køen, så kan jeg reise hjem. Kontollørene klarer ikke å kontrollere flere enn 7 importbiler på solskinnsdag. Hvis jeg er blandt de 7 heldige først i iportbilkøen, så få vi tildelt en kølapp med beskjed om å komme tilbake senere på dagen. Jeg har en butikk i Asker, og da er det den andre turen tilbake til Drammen for å vise frem en importbil.- Jeg kan få beskjed om å komme tilbake til 13.45. Da starter ofte kontrollen 20 minutter etter estimert tid. Da har klokken passert kl 14.00 før de begynner å kontollere bilens chassinummer. Så bruker de normalt 1 time på å legge inn importbilens chassinummer i Autosys (et sentralregister for motorvogner). Alle nyere brukte biler er E-merket, og det innebærer at importbilen har en Europeisk typegodkjenning, og da brukte en kontrollør på Biltilsynet i Drammen ca 10 minutter på å legge inn en bil-et chassinummer.
Idag bruker alle kontrollører minst 1 time på å legge inn et chassinummer. Klokken har nå passert 15.30 før jeg er ute av hallen til Biltilsynet. Da svinger jeg rundt hjørnet, og skal inn hovedinngangsdøren for å registere importbilen. Men da har Biltilsynet stengt. De stenger som regel når andre jobber. Dagen etter gjelder å mentalt forbrede seg til en dag blandt statsansatte. Jeg skal jeg trekke en ny kølapp for å kunne være så heldig at jeg får lov til registerere bilen. Denne kølappen kan vare 2 timer, så det gjelder å ha med seg nistepakke og termos.
Når jeg endelig har kommet frem til skranken så er jeg svært nære ved å kunne få skilter på bilen. Men nei, når jeg kommer frem så ligger kundens bilforsikring inne på feil årsmodell. Da spør jeg pent: kan jeg ikke bare ringe til Vesta forsikring så fixer vi det nå med en gang. Da kan svaret fra en lite opplagt kontrollør i skanken være: Nei, når ikke det er i orden, så får du trekke ny kølapp i idag elller morgen. Du får vente 2 nye timer for komme tilbake til skranken....

Hvis kontrollørene i de tekniske hallene har problemer med data`n, sykdom, eller kurs.
Da er dagskapasiteten sterkt redusert. På en dårlig dag klarer de å kontollere 4 importbiler. Dette syntes jeg er tragisk.- Min bedrift lever av fornøyde kunder. Når jeg får besøk av nye kunder som kan komme nedover med fly fra Bodø, så forventer kunden at bilen har norske kjennetegn ved overlevering. Men det er ikke gitt, for vi er dessverre avhengige av at Biltilsynet klarer å få utlevert kjennetegn. Vi er avhengige at vi treffer en blid byråkrat på en fin dag..- I noen tilfeller så tar denne registeringsprosessen 1 uke, og det er helt meningsløst. Det er fort gjort å legge inn et chassinummer.- Jeg kjører mye frem og tilbake. Jeg bruker unødig mye tid på venting. Jeg trekker kølapper, venter, og diskuterer hver uke med paragrafryttere på første klasse.- Hver uke er lotto hos Biltilsynet.
Får vi kjennemerker denne uken, eller denne måneden?- Biltilsynet i Drammen klarte tidligere å kontrollere over 30 importbiler på en dag. Det var meget bra. Da gikk det virkelig unna. Men idag er merkelig nok bare en kontollør, og har visningen blitt det reneste lotto. Kapasiteten er begredelig. De fleste tekniske hallene i på Biltilsynet i Drammen står tomme.- Ifjor vinter måtte jeg overnatte i importbiler hos Biltilsynet med sovepose for å få vist frem biler.- Det har vært tilløp til håndgemeng mellom forbrukere som står i visnings kø og krangler.- Jeg har en gang blitt avvist av Biltilsynet og sendt hjem fordi jeg var for tidlig ute. De statsansatte er noen ganger nesten i ubalanse, og deres adferd kan være i grenseland til trassering. I denne avvisningsaken etablerte jeg en klagesak på to tekniske kontrollører fra Asker og Bærum.Jeg fikk ikke lov til å vise frem min importbil, for jeg hadde kommet for tidlig foran porten deres i Asker og Bærum. Min klage og svarbrevene skal jeg legge ut på min blogg. Det er godt med denne type lesestoff. De brevene gir en god indikator på hvilke byråkrater av kontollører vi møter i i vår hverdag. Det viser også hvilke byråkrater som sitter som ledere i Statens Vegvesen. Jeg hadde ikke brutt noen regler, de bare hevdet at jeg kom for tidlig, så da fikk jeg beskjed å reise hjem. Jeg ble avvist i Asker og Bærum og reiste rett til Drammen biltilsyn hvos jeg fikk vist bilen. Da startet kontrolløren i Askr og Bærum Biltilsyn med å kontrollere den importbilen som stod som bak meg i køen - som nummer 2. Hadde noen av de ansatte i Biltilsynet jobbet i private bedrifter - så kunne de sannsynligvis blitt sagt opp. For det går ikke an å utføre en jobb på en så arrogant måte. En kontrollør hos Biltilsynet jobber ikke på akkord. De jobber som regel for å bruke lengst mulig tid på hver kontroll. Kunder går ofte hvileløst rundt i kontrollhallene, og venter i lang tid.- Det minste vi kunne forvente er at Biltilsynet har en viss effektivitet i arbeidet, og vi må kunne forvente at hverdagen hos Biltilsynet kan bli en hygelig opplevese. Biltilsynet er aldri forutsigbart. Biltilsynet kan ikke fortsette med å trakassere hverdagen til det norske folk.Det byråkratiske Biltilsynet har gjort hverdagen til det norske folk til en svært lite hyggelig opplevelse, tiltross for at vi legger inn noen milliarder i bilavgifter hvert år.

Hvis jeg ringer til Biltilsynet idag for å bestille en time for visning må jeg beregne at det er minst 4 ukers ventetid for å vide frem en importbil. Det er altfor lang tid å vente. Jeg skal bare vse frem bilens chassimunner for kontroll og innlegging.

Jeg håper at nye politiske partier kan være med å redusere byråkratiet, da hverdagen hos Biltilsynet har blitt et svært tragisk kapittel. Jeg inviterer med dette journalister eller politikere til å være med meg alle de dagene det tar å gjennomført enkle arbeidsoppgaver hos Biltilsynet. Dagens byråkratiske situasjon på Biltilsynet er dessverre helt håpløs. Det har blitt den siste sovjetstat. På vegne av det norske folk så venter jeg i spenning.

Med vennlig hilsen
www.bilmegleren.no
Norges største bilmegler
Roar Brauti (c)
daglig leder

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar